[Honza, 22:50, Re:]:A čím podle tebe inkvizice byla? Když ne nástrojem moci, tak čím? Proč tedy upalovat, ničit, bourat a umrtvovat Boží dílo? Myslíš, že si Bůh opravdu přál, aby stovky a tisíce (jakýchkoliv hajzlíků, ať už evangelíci či katolíci) vraždili v jeho jménu, protože se mu nelibí, že má někdo jiný názor?? Opravdu hodně silně pochybuji, že ten dobrotivý a milosrdný jedinec by byl pro takové vyvražďování.Jde mi o Víru, s velkým V. Páč každé náboženství je pouze výklad několika málo jedinců, tedy je to zprostředkovaný pohled někam, kam si ti dotyční mysleli, že vidí. Ale opravdu viděli?Nesourodost, nebo lépe řečeno diverzita názorů není strůjcem chaosu, nýbrž samotný mrzký chamtivý parazit v člověku je! Umění akceptovat názory druhých, přitom mít svůj vlastní je bohužel v dnešní době spíše luxusem, než standardem. A v tom spatřuji problém.Jinak, bratře, prozři... :)
[Tomáš, 22:31, Doba temna]: Inkvizice nemohla svou podstatou být nástrojem upevnění moci ani sbírání statků. Ale strach naháněla všem. Jednak obyčejný lid žádné statky nikdy neměl, pokud tedy hovoříme o obyčejném člověku z učení \"o trojím lidu\" a těžko říct, jestli byl nějaký chudák hnán před inkvizici, protože někdo měl zálusk na podvyživené prase z jeho chlívku, který stejně jako chlévská mrva patřila šlechticovi ;-)Jenom tak pro zajímavost, evangelíci upálili mnohem víc údajných \"čarodějů a čarodějnic\" od dob Martina Luthera a jemu podobných v průběhu dvou staletí několikanásobně víc, než katolíci za celá tisíciletí ;-)Pokud jde o křesťanskou víru, kterážto je otázkou údajného osobního přístupu a není dneska novinkou, lze mluvit o \"devotio moderna\" XV. století ve společenství církve, nikoliv však mimo ní. Postupy a poslušnost je dána tisíciletou a časem ověřenou tradicí. A přístup \"co člověk, to víra\", pak každý si všechno vykládá po svém a jsme na úpatí drsného chaosu a věčného zmatku :-)A kromě toho pravdu má výhradně katolík ;-)
[Honza, 22:09, Re:]:Za dobu temna označuji velký mocenský vzestup inkvizice, kteroužto jako svoji poslední křečovou žílu musela církev použít, aby si upevňovala moc, sbírala hmotné statky, rozsévala strach mezi obyčejnými lidmi a vlastně sama Boha odsouvala na druhou kolej.Nenech se mýlit, bratře, víra je otázkou osobního přístupu, nikolivěk nuceného vymáhání poslušnosti či případné bezmyšlenkovité opakování ustanovených postupů.Každý má ve své podstatě pravdu. Páč včichni jsme jedno a vždycky budem. :)
[Tomáš, 21:52, Hranice a podobné praktiky]: \"...do doby temna.\", zase tady má někdo jiráskovský pohled na historii. Ovšem opak je pravdou, kde bylo lze mluvit o době temna, každý objektivní historik potvrdí, že se jedná o období světla a jedinečného pokroku nemající od antiky obdoby :-)To až vy, osvícení encyklopedisté a vědátoři,jste nastavili lidem lživé \"zrcadlo pravdy\" a pod rouškou pokroku jste Boha i víru odsunuli na druhou kolej a učinili svět zajisté mnohem krásnějším jako nikdy předtím ;-)Přes to nemůžeš popřít, v každém evropském městě a na každém náměstí, které jsi v minulosti navštívil a spatřil, jsi obdivoval budeš vždycky obdivovat díla minulosti: díla katolické církve svaté, jak říkáš \"doby temna\" ;-)
[Honza, 21:29, Re:]:Milý Honzíku, dovol, abych tě upozornil, že praktiky spojené s upalováním jsou nanejvýš demagogické, brutální a naprosto neúčinné.Krom toho, že je to násilnický čin, který snad jako každý katolík musíš považovat za vážný hřích, je tento akt výrazem naprosté neschopnosti argumentovat. Mám tím na mysli, že je lepší někoho upálit, než uznat, že má pravdu, co? :DJe vidět, kam ta církev dneska spěje - vrací se zpět o několik století dozadu, do doby temna. Ach... :D
[Petr, 15:24, Re:]: já jsem z toho nadšená... Ohromně mě to baví.. a hlavně zajímá.. Je paráda uvědomovat si kolik toho člověk neví.. Třeba že máš na pažní kosti žlábek zvanej sulcus intertubercularis tendinis capitis longii musculi biceptis brachii.. :D